Untuk makluman anda, terdapat dua jenis coklat iaitu coklat compound dan coklat couverture. Dalam resepi coklat homemade kali ini, saya akan menerangkan tentang cara-cara untuk membuat coklat menggunakan coklat compound sahaja. Coklat couverture agak rumit berbanding coklat compound.
Bahan-Bahan Resepi Coklat Homemade Sedap:
1) Coklat compound. Anda boleh pilih samaada ingin menggunakan coklat gelap (dark chocolate), coklat putih (white chocolate) atau coklat susu (milk chocolate).
2) Bahan-bahan yang anda ingin jadikan sebagai inti atau diletakkan di atas coklat anda seperti kismis, almond, kacang, dan sebagainya.
**terdapat beberapa jenama coklat compound yang boleh anda beli di kedai-kedai kek. Antara brand yang selalu digunakan adalah brand Beryl, Colatta, Selborne.
Alatan Untuk Membuat Coklat Homemade Sedap:
1) Coklat mould yang mempunyai pelbagai bentuk menarik seperti bentuk hati / love, bentuk bunga ros, dan sebagainya.
2) Piping bag untuk memudahkan anda memasukkan coklat cair ke dalam mould. Kalau tiada piping, anda masih boleh memasukkan coklat cair menggunakan sudu.
Cara-cara Menyediakan Resepi Coklat Homemade Sedap:
1) Sebelum anda dapat menggunakan coklat mould, anda hendaklah mencairkan coklat compound terlebih dahulu. Caranya adalah dengan menggunakan teknik “double boiler”. Panaskan air dalam satu bekas, letakkan coklat dalam bekas lain dan masukkan bekas yang mengandungi coklat tadi dalam air yang sedang dipanaskan. Lebih mudah jika anda mempunyai set double boiler.
2) Setelah coklat cair, isikan piping dengan coklat cair dan masukkan cairan coklat ke dalam mould satu persatu.
3) Jika anda ingin meletakkan inti, masukkan coklat cair separuh sahaja ke dalam mould coklat. Sejukkan lapisan tersebut di dalam peti ais. Bila sudah agak-agak keras sedikit, letakkan inti di atas lapisan tersebut. Kemudian sambung semula kerja memasukkan coklat cair untuk menutup inti coklat anda.
4) Sejukkan dalam peti ais.
5) Finally, coklat homemade telah siap untuk dihidangkan atau dijual.
Diharapkan resepi coklat homemade ini dapat membantu anda untuk membuat coklat hanya dari rumah. Jika anda suka resepi ini, pastikan anda kongsikan resepi coklat homemade ini bersama rakan-rakan anda.
ps: anda juga boleh mewarnakan coklat anda jika anda mahu seperti dalam video >>Chocolate Melting Tutorial Mold Dip Mix Recipe<<
{ 13 comments... read them below or add one }
Salam, kalau tak letak dalam peti ais. Coklat takkan keras kan?
May 14, 2014 at 4:58 AM
Sy dah guna coklat jenama beryl tu..dark coklat...tp pahit la.cmner nk bg rs dia agak kurang pahit ye????ada kwn ckp cmpur white coklat ..mcm2 alternatif sy cb utk krgkan pahit tp ttp x bjaya hehe
July 31, 2015 at 10:27 PM
Sy dah guna coklat jenama beryl tu..dark coklat...tp pahit la.cmner nk bg rs dia agak kurang pahit ye????ada kwn ckp cmpur white coklat ..mcm2 alternatif sy cb utk krgkan pahit tp ttp x bjaya hehe
July 31, 2015 at 10:29 PM
xyah gune dark chocolate...gune milk chocolate..rse lbih lmak2...milk ni bkn white ye dear
August 19, 2015 at 7:24 PM
xyah gune dark chocolate...gune milk chocolate..rse lbih lmak2...milk ni bkn white ye dear
August 19, 2015 at 7:24 PM
Coklat compound sama ke dengan coklat masakan?
November 6, 2016 at 4:03 PM
Saya nak tanya... Mmg tak yah letak susu manis kah?
August 4, 2018 at 10:46 AM
Xpayah sis
October 8, 2018 at 7:06 PM
Assalam. Nak tanya. Kalau coklat yg dah siap isi dalam mould tapi tak letak dlm peti sejuk boleh keras ke? Sbb nak letak dlm coolman ais. Takde peti sejukk 😅
October 15, 2018 at 9:59 PM
Salam nak tanya, lepas letak coklat dalam mould tu, nak letak kat peti ais bahagian atas yang beku atau boleh letak bahagian tengah(part sayuran buahan) ?
April 9, 2019 at 9:39 PM
Saya belum pernah cuba. Tapi sekarang nak cuba. Semua bhn dan peralatan dah ready. Cuma nak tanya boleh ke kalau kita lapiskan dark chocolate dan chocolate milk dlm acuan tersebut.
September 2, 2021 at 1:19 PM
Post a Comment